Gepubliceerd op 12-01-2022

Wonen staat in Zandvoort hoog op de agenda. De nood is hoog. In alle lagen van de bevolking zijn er meer woningen nodig voor de Zandvoortse bevolking. Maar de woningen die we nu bouwen, moeten straks als we wellicht met andere behoeften zitten nog wel gebruikt kunnen worden.

Flexibel

Voor de bouwprojecten die op stapel staan, is het ook goed om zo flexibel mogelijk te denken. Nu is het wellicht een ouderen woning of een starters woning, maar wat als de vraag naar dat soort woningen afneemt? Dat wil je niet gelijk het pand afbreken en een nieuw pand neerzetten. Als er eerst behoefte is aan kleine woningen, maar later aan grotere woningen, gaan we dan zeggen dat we niet aan deze vraag kunnen voldoen?

Binnen projecten is het dan ook goed om niet alleen naar de diversiteit binnen een project te kijken op dit moment op basis van de behoefte van nu, maar ook voor later. Gebouwen worden gezien als statisch. Maar wat nou als zij meer organisch kunnen fungeren? Dat het makkelijker is om woningen te splitsen en bij elkaar te voegen, wanneer de tijdsgeest daar om vraagt? Natuurlijk zitten er genoeg kanttekeningen aan deze manier van denken, maar dat wil nog niet zeggen dat we dat uit moeten sluiten. 

flexibel
modulair

Modulair

Steeds vaker komt modulaire bouw in het nieuws. Daarbij worden hele units voorbereid om later op locatie in een razend tempo neergezet te kunnen worden. Voordelen ervan zijn dat je de units onder gunstige omstandigheden kan bouwen, zonder invloeden van weer en wind. De bouwtijd buiten is erg kort en zorgt voor de meest efficiënte manier van bouwen. Modules kunnen 1 of 2 laags worden gebouwd, maar ook meerdere verdiepingen. De woningen kunnen tijdelijk gebruikt worden en worden verplaatst, maar ze kunnen ook jaren blijven staan, zoals een gewone woning. 

Geïntegreerd

Wat vaker in in onze visies naar voren komt is dat we niet meer moeten denken in of-of, maar meer in en-en. Een van de voorbeelden is bijvoorbeeld het integreren van openbare ruimte met gebouwen. Wonen met groen. Hier zijn wereldwijd zoveel voorbeelden van, zelfs in ons eigen land. En ja, wij zijn een relatief klein dorp en we willen niet dat karakter verliezen, maar aan de andere kant willen we ook grootse dingen doen, zoals de F1 hosten, hét strand zijn voor de regio en flink wat woningen bij bouwen. Dit kan prima samen gaan. En dat geldt ook voor de invulling van onze bouwprojecten. 

geintegreerd
groen bouwen

De voorbeelden van projecten zijn vaak projecten met grotere schaal, maar dat neemt niet weg dat we niet op dezelfde manier kunnen gaan denken. 

Laten we groen met wonen, werken en verblijven met elkaar combineren. Net zoals gebouwen en openbare ruimte. Laten we kijken naar ons ideaal beeld en eventuele onmogelijkheden of problemen op ons pad omzetten in kansen!

Laten we ons focussen op de geweldige successen die we kunnen behalen. Voor alle uitdagingen is wel een oplossing te vinden, áls we ons daar voor openstellen.

Lees meer over de verschillende onderdelen: 

Flexibel:
https://modulair.nu/de-flexibele-leefomgeving/

Modulair:
https://www.boxabl.com/

Geïntegreerd:
https://architectenweb.nl/nieuws/artikel.aspx?ID=31314