Gepubliceerd op 28-5-2021

Groen en openbare ruimte

Groen is erg belangrijk voor het goed functioneren van mensen in een stad of dorp. Zandvoort heeft ondanks de hoeveelheid natuur om zich heen, een slecht imago wanneer het gaat om groen binnen de bebouwde kom.

Regenwater

De hoeveelheid verharding heeft direct invloed op het kunnen reguleren van hoeveelheden regen. Gezien de hoogteverschillen binnen Zandvoort stroomt de regen naar het laagst gelegen gedeelte van Zandvoort. Wat op die plek weer overlast met zich meebrengt en veel schade veroorzaakt aan huizen en winkels.

Wij hebben hier in Zandvoort het genoegen dat onze bodem van zand is. Dat is gunstig voor het laten wegvloeien van regenwater, mits dit de kans krijgt. Op dit moment is er procentueel gezien zoveel volledige verharding, dat veel regenwater via het riool en aan de bovenkant van de verharding zijn weg vind naar verzamelpunten.

Dit is iets wat integraal voor Zandvoort als geheel bekeken en opgelost moet worden. Een stukje groen hier en daar zal dit probleem niet oplossen. En ook bij de stukken groen die er zijn, ligt er vaak een verhoogde band omheen, zodat het water niet in de grond kan vloeien.

Het vervangen van een dubbel rioleringssysteem bij de Paulus Loot boulevard is een goede start om het regenwater te managen. Maar we kunnen meer doen. Zoals hiernaast afgebeelde oplossingen om regenwater terug te laten vloeien in de bodem.

Regenwater 2
groen

Groen

In veel stedenbouwkundige plannen wordt voor groen alleen duingras ingetekend. Dit omdat het idee bestaat dat niks anders zou kunnen groeien zo direct naast de zee. Er zijn genoeg andere plantsoorten die de zilte zee lucht prima vinden.

Neem bijvoorbeeld lavendel, witte spoorbloem en kattenkruid. Er is een brede keuze aan planten, die afgewisseld kunnen worden voor een speels en harmonieus beeld.

Dat wij van Zandvoort iets moois kunnen maken, is wel te zien aan de bocht van de Linnaeusstraat, wat een prachtig stukje Zandvoort is geworden.

Openbare ruimte

Openbare ruimte in Zandvoort dient nu voornamelijk één doel. Dat is om te verplaatsen van plaats A naar plaats B. Ondanks dat dit een belangrijke functie is van openbare ruimte, schieten wij hierin te kort. De openbare ruimte in Zandvoort is saai. De pleinen en de boulevard hebben hier en daar wat bankjes en in de wijken zijn er enkele speeltuintjes voor kleinere kinderen. Daar houd het wel een beetje mee op.

Openbare ruimte
OR Lig

De openbare ruimte mag veel uitdagender worden. Leuk om te zijn, leuk om te verblijven. Interessant en vermakelijk. Door verschillende vormen, doeleinden en gebruikersgroepen samen te voegen in één ontwerp, ontstaat er een dynamisch en aantrekkelijk geheel. Op de afbeelding  hierboven zijn felle kleuren gebruikt, maar dit is niet een vereiste om dit te laten werken.

Ook het gebruik van water zorgt voor een speels karakter wat jong en oud vermaakt. Daarnaast is dat ook een speelse manier om teveel aan regenwater te begeleiden en te doseren naar de plekken waar dit water terug de grond in kan worden geleid.

Waterbaan 3
OR Skate

Daarnaast is er te weinig spectaculairs te beleven voor de oudere jeugd. Een combinatie van een eerder genoemd object voor meerdere doeleinden en doelgroepen met bijvoorbeeld een skate traject is een leuke afwisseling voor het beeld in de openbare ruimte en zorgt voor vermaak. Dit hoeft niet alleen een baan te zijn voor skaters, maar dit kan een multifunctionele baan zijn voor skaters, skeeleraars en MTB rijders met verschillende objecten en vormen erin, zodat alle niveaus op deze baan aan de slag kunnen.

Door gebruik te maken van verlichting op een andere manier dan straatlantaarns, kan er ook een sfeer gecreëerd worden die ervoor zorgt dat het aantrekkelijk is om ergens te verblijven in de openbare ruimte. Hierbij kan gedacht worden aan indirect licht of licht elementen verwerkt in objecten in de openbare ruimte.

OR Verlichting

Met een combinatie van de in dit artikel genoemde onderdelen kan een goed werkende, interessante en uitdagende openbare ruimte worden gecreëerd, waardoor het niet alleen voor toeristen een stuk interessanter wordt om hierheen te komen, maar juist ook voor alle bewoners van Zandvoort.